Ticketing

0
Rate this post

Walau bagaimanapun, kerana setiap pesakit adalah berbeza, kesan selepas rawatan tidak akan kelihatan sama sekali, atau mungkin mengambil masa beberapa minggu. Pada ketika ini, pakar bedah kosmetik anda akan membantu anda mengetahui jenis keputusan yang boleh diharapkan daripada pilihan rawatan penurapan semula laser yang berbeza.

Pengelupasan Kimia

Cara lain untuk memunculkan semula kulit adalah dengan menggunakan larutan kimia yang menyebabkan lapisan luar kulit mengelupas. Inilah yang dipanggil oleh pakar bedah kosmetik sebagai pengelupasan kimia.

Pengelupasan kimia biasanya dihasilkan di pejabat pakar bedah kosmetik oleh pakar bedah kosmetik atau pakar kecantikan atau jururawat yang terlatih khas. Semasa rawatan, penyelesaian digunakan dengan berus atau digunakan pada kulit, di mana ia kekal untuk beberapa waktu.

Pada hari-hari selepas rawatan, lapisan kulit yang dirawat secara beransur-ansur dikupas, mendedahkan kulit yang lebih licin dan kelihatan lebih muda.

Bagaimanakah pengelupasan kimia boleh membantu memperbaiki kulit saya?

  • Mereka boleh mengurangkan atau menghilangkan bintik-bintik penuaan atau perubahan warna sepenuhnya
  • Mereka boleh memberikan kulit licin dengan menghilangkan garis-garis halus dan kedutan pada permukaan kulit.
  • Mereka boleh meminimumkan atau menghilangkan parut yang lebih dalam, seperti luka atau parut pembedahan, serta parut yang lebih ringan seperti jerawat
  • Mereka boleh menegangkan, menyerikan atau mencerahkan kulit
  • Mereka boleh mengeluarkan keratosis atau pertumbuhan prakanser

Pengelupasan kimia dangkal dan dalam

Bergantung pada rawatan, kulit biasanya dikelaskan sebagai kulit cetek, kulit sederhana dalam dan kulit dalam. Ini merujuk kepada berapa banyak lapisan kulit yang telah dibuang.

Pengelupasan kimia dangkal biasanya akan mencapai sebahagian daripada epidermis dan menggunakan larutan asid yang lebih ringan seperti asid glikolik, asid alfa hidroksi (AHA), asid salisilik, enzim buah atau asid trikloroasetat hingga kepekatan rendah (TCA).

pengelupasan-kimia-dangkal-dan-dalamPengelupasan dangkal boleh digunakan dengan selamat di bawah pengawasan pakar bedah kosmetik oleh pakar kecantikan yang berpengalaman dan berkelayakan dan biasanya menyebabkan sedikit atau tiada ketidakselesaan.

Kulit yang lebih dalam boleh mencapai epidermis dan juga dermis, yang merupakan lapisan seterusnya, dan boleh menangani tanda-tanda penuaan yang lebih lanjut, seperti kedutan yang lebih dalam, kerosakan matahari yang meluas, atau parut jerawat yang teruk.

Contohnya ialah kulit fenol, kulit TCA yang lebih kuat dan minyak croton.

Walaupun pengelupasan sederhana hingga dalam menghasilkan peningkatan yang lebih dramatik, ia boleh memerlukan beberapa sesi rawatan. Anestesia mungkin diperlukan untuk memastikan pesakit selesa semasa rawatan dan mengambil masa beberapa hari untuk kulit pulih secara optimum.

  1. Pakar bedah kosmetik anda akan mengesyorkan pengelupasan berdasarkan jenis kulit anda, bergantung pada masalah khusus yang ingin anda tangani dan sejauh mana rawatan harus berfungsi untuk mencapai hasil yang diinginkan.
  2. Selepas tempoh pemulihan awal selepas pengelupasan kimia, anda akan segera melihat beberapa penambahbaikan: kulit yang lebih cerah, lebih tegang dan dengan tona yang lebih sekata.
  3. Walau bagaimanapun, kesan kulit adalah terkumpul dan ramai pesakit berpendapat bahawa rawatan berkala yang berulang diperlukan untuk hasil yang optimum.
BLOG