Defaulte

0
Rate this post

Microdermabrasion dan Dermabrasion

Rawatan Peremajaan Kulit ini adalah rawatan yang melibatkan pengelupasan mekanikal, menggunakan alat untuk menanggalkan lapisan luar kulit untuk menghilangkan kerosakan kulit yang boleh dilihat dan mendedahkan kulit yang lebih licin, sihat dan kelihatan lebih muda.

Rawatan sedemikian termasuk microdermabrasion dan dermabrasion. Walaupun mempunyai nama yang serupa, setiap rawatan ini berfungsi secara berbeza.

Microdermabrasion

Microdermabrasion adalah prosedur yang agak lembut yang boleh digunakan pada muka, leher, tangan atau badan. Semasa rawatan, kawasan itu dikelupas menggunakan alat hujung yang sangat halus atau dengan menggunakan kabus halus zarah kasar.

Kulit yang terkelupas kemudiannya segera divakum. Tidak seperti rawatan penurapan semula yang lain, microdermabrasion selamat untuk semua jenis kulit, mempunyai sedikit risiko kesan sampingan, dan tidak memerlukan masa rehat.

Apakah yang boleh dilakukan oleh mikrodermabrasi untuk memperbaiki kulit?

  • Ia boleh mengurangkan garis halus dan kedutan
  • Ia boleh membantu produk penjagaan kulit berfungsi dengan lebih berkesan
  • Ia boleh mencerahkan kulit dan meningkatkan tona
  • Ia boleh mengurangkan bintik-bintik penuaan atau parut jerawat ringan

Microdermabrasion boleh dilakukan dalam sesi yang sama dengan pengelupasan untuk meningkatkan hasil.

Walaupun penambahbaikan serta-merta selalunya ketara, rawatan microdermabrasion sering dilakukan secara bersiri untuk penambahbaikan yang optimum. Ia juga penting untuk melindungi kawasan yang dirawat daripada matahari, kerana kulit akan menjadi lebih sensitif terhadap kerosakan matahari selepas microdermabrasion.

Dermabrasion

Dermabrasion adalah teknik penurapan semula mekanikal yang lebih berkuasa daripada microdermabrasion.

Semasa rawatan, pakar bedah kosmetik akan menggunakan instrumen atau bilah berputar cepat untuk mengeluarkan kulit dengan tepat dari lapisan kawasan yang dirawat ke lapisan sasaran pada kedalaman yang dikehendaki.

Apabila ia mencapai lebih dalam ke permukaan kulit, dermabrasion boleh menjejaskan pigmentasi kulit dan oleh itu tidak disyorkan untuk semua jenis kulit. Biasanya, pesakit diberikan anestetik topikal atau anestetik tempatan untuk keselesaan mereka semasa dan selepas pembedahan.

Apa yang boleh dilakukan oleh dermabrasion untuk memperbaiki kulit?

dermabrasionIa boleh meminimumkan garis bibir menegak, garis senyuman atau kedutan muka yang lain. Ia boleh menghilangkan parut jerawat dan cela lain. Ia boleh melicinkan kulit dan mengimbangi semula pewarna kulit.

Tujuan dermabrasion adalah untuk membuang lapisan kulit yang mencukupi untuk menghilangkan kebimbangan yang boleh dilihat dan merangsang pertumbuhan sel-sel baru. Oleh itu, kawasan itu akan menjadi rapuh dan “mentah” selepas rawatan.

Adalah penting untuk mengikuti arahan pakar bedah kosmetik anda untuk melindungi kawasan tersebut dengan baik daripada matahari dan memastikan kulit bebas daripada jangkitan. Di bawah jagaan pakar bedah kosmetik yang berkelayakan dan berpengalaman, Rawatan Peremajaan Kulit boleh membalikkan kesan penuaan yang boleh dilihat untuk meningkatkan penampilan pesakit dengan ketara.

Jarum mikro

Micro needling ialah teknologi pembaharuan kulit yang menggunakan proses penyembuhan semulajadi kulit untuk mengurangkan jeragat kulit, merawat kerosakan matahari dan memberikan kulit yang lebih licin dan bersih.

Jarum mikro menghasilkan “lesi” mikroskopik pada kulit, menggunakan alat yang mengandungi berpuluh-puluh jarum yang sangat nipis dan pendek, dan bukannya mengeluarkan lapisan kulit dengan haba atau bahan kimia.

“Lesi” tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi ia merangsang tindak balas penyembuhan semula jadi, mendorong kulit untuk menjana semula sel-sel kulit baru yang sihat bersama-sama dengan pengeluaran kolagen dan elastin baru.

Apakah masalah kulit yang boleh dirawat oleh microneedles?

  • Garis halus dan kedutan
  • Jerawat atau parut pembedahan
  • Saiz pori besar
  • Kerosakan matahari, bintik-bintik penuaan dan hiperpigmentasi
  • Stretch mark pada kulit
  • Tompok kasar dan masalah kain

Oleh kerana jarum mikro tidak membersihkan lapisan kulit dengan bahan kimia atau laser, ia secara amnya selamat untuk semua jenis kulit, malah jenis kulit yang lebih gelap.Di samping itu, pukulan jarum mikro tidak memerlukan masa henti bagi kebanyakan pesakit dan tidak memerlukan tempoh mengelupas selepas rawatan.

Walau bagaimanapun, hasilnya mungkin tidak begitu dramatik seperti rawatan yang lebih agresif, dan pelbagai rawatan microneedle selalunya diperlukan untuk merawat masalah kulit tertentu di sesuatu kawasan.

BLOG